Olen aina ollut pieni. Todella pieni. Pituutta noin puolitoista metriä ja painoa alle 50 kg. Tähän asti koon xs vaatteet ovat olleet päälläni useimmiten istuvia, mutta leikkauksen jälkeen koko putosi vieläkin pienemmäksi. Kohdun poisto pudotti painoa pari kiloa mutta huomasin joulun aikaan, että sen saa kyllä väärällä ruokavaliolla takaisin. Lopputulos on vaan se, että sillä ruokavaliolla ei todellakaan jaksa. Eikä sitä edes halua loputtomiin syödä.

Nyt kun pakolliset toipumiset alkavat olla pikkuhiljaa ohi niin olen koittanut etsiä uusia treenivaatteita, koska vanhat ovat jäämässä isoiksi. Olen sitten törmännyt ongelmaan mistä voi lukea lisää täältä.

Kävin eilen Citymarketissa ja huomasin, että Jutta Gustafsberg oli lanseerannut oman vaatemalliston. Jouduin sitten pettymään heti alkumetreillä kun huomasin, että koko 36 on pienin. Tarkistin vielä Fitfarmin sivuilta ja se todellakin on niin. Sama ongelma tulee vastaan myös Fitnesstukussa ja Body Actionilla. Xs on järjestään kaikista pienin koko tai sitten löytyy näitä yhden koon ihmevaatteita, joiden istuvuudesta ei voi edes ääneen puhua.

Tämä pistää vaan miettimään, että ovatko suomalaiset todellakin niin suurikokoisia nykyään, ettei todella pienet koot myy? Ihmettelen myös sitä kuinka ihmiset ovat innoissaan siitä, että niitä isojakin kokoja on kaupoista saatavilla, mutta silti suurin osa niistä jää hyllyihin roikkumaan eivätkä ne tahdo mennä alennetulla hinnallakaan kaupaksi.

size

Löysin internetistä asiaa selventävän kuvan joka kertoo hyvin kuinka nykyään ihmiset ovat lihavia. Eli vyötärön leveys on noussut 50-luvulta melkein 25% jo vuoteen 2004 mennessä. 2015 taidetaan olla jo tätäkin suuremmissa lukemissa. Onhan suomalaisten painonnousu ollut tapetilla ihan yleisesti jo vuosia. Tehdään kaikkia hienoja tutkimuksiakin tästä aiheesta.

Aika huolestuttavaa on myös se, että olen törmännyt ihmisiin jotka ovat suorastaan ylpeitä siitä, että mahtuvat pienen koon vaatteisiin jotka on hankittu näistä erikoisliikkeistä mitkä myyvät ainoastaan suurempikokoisten vaatteita. En muista missä mutta näin kauppakeskuksessa kerran mainoksen, jossa mainostettiin tällaista ”erikoismallistoa” jossa XL olikin mystisesti kokoa S. Tuntuu että myös normaalimitoitus on suurentunut, koko S ei enää todellakaan ole kokoa S.

Eikä kaikesta voi syyttää aina perittyjä geenejä. Ainakaan minä en edes kehtaisi tehdä niin. Tämä asia lähtee jokaisesta itsestään. Myös raskauskilot ovat ihan oma valinta, siis ne mitkä jäävät synnytyksen jälkeen. Ja tietenkin myös ne mitkä kerää itselleen jo odotusaikana. Kyllä minäkin sen 10 kiloa odotusaikana sain. Mutta ne myös lähtivät koska halusin niin. Ja sen eteen piti tehdä töitä! Minulla oli elämässä vaihe, kun keräsin itseeni pyöreyttä muttei sekään ollut lopullista. Päivittäin kuulee ihmisten valittavan sitä, ettei paino putoa vaikka pitäisi mutta ei sen eteen kyllä mitään tehdä sen valittamisen lisäksi. Toinen valituksen aihe on ajanpuute. Ei ole aikaa harrastaa liikuntaa, mutta on aikaa syödä. Kolmas valituksen aihe on raha. Ei ole varaa syödä terveellisesti, mutta on varaa syödä mm. Hesburgerilla ja McDonald’silla. Ja näiden lisäksi on aikaa kotona leipoa niitä torttuja ja pullia ja syödä nekin. Valitettavaa on se, että minä tiedän tällaisia ihmisiä olevan olemassa.

Olen nähnyt, että ihmisillä on paljon näitä aktiivisuusrannekkeita mutta ei niitä pidetä koska ei jakseta sitä, että ne muistuttavat liikkumaan. Ja tämäkin on sanottu minulle ihan rehellisesti ääneen. Onhan se ihan hirveää jos haluaisi olla paremmassa kunnossa mutta ei huvita tehdä mitään sen eteen. Eikä kenenkään mieltä varmaan ylennä se, että kun ei ole kunnossa niin siitä huomautetaan. Jos ei kukaan muu sitä tee niin lääkäri tekee. Ja se huomautus tulee yleensä reseptien kera. Ihmiset syövät paljon lääkkeitä koska fyysinen kunto vaatii niin. On todella surullista katsella tätä myös lähipiirissä. Kuinka lapset ja lastenlapsetkin ovat huolissaan siitä, että ollaan välinpitämättömiä omasta terveydestä. Mutta kuitenkin olemme todella voimattomia auttamaan toisia jos ei autettavalla ole tahtoa muuttaa asioita. Aina sitä vaan toivoo, että nämä ihmiset ottaisivat itseään niin sanotusti niskasta kiinni ja alkaisivat miettimään asioita. Se on harmillista, ettei hyvää oloa ja jaksamista voi kukaan tuoda valmiina nenän eteen vaan se pitää itse saada aikaan.

Ja kyllä liikunta ottaa kipeää. Jos ei heti niin myöhemmin. Mutta siihenkin tottuu ja kun tarpeeksi tekee, niin kivutkin helpottaa. Ei kukaan voi treenata täysin kivuttomasti koska lihakset tekevät töitä. Eikä liikunta ole pelkästään salilla hyppäämistä tai pitkiä juoksulenkkejä. Voi myös harrastaa arkiliikuntaa esim. käyttämällä hissin sijasta portaita tai mennä auton sijasta pyörällä. Ja niin uskomatonta kuin se onkin, niin myös arkiliikunnalla on iso osuus ihmisen hyvinvointiin. Se on hyvä alku, mutta ihmeisiin sekään ei pysty.

Jokainen tekee tietysti oman valintansa, mutta kannattaa myös miettiä onko jälkikäteen aihetta valittaa. En minäkään ihan tuosta noin vain saa itseäni pidettyä hoikkana. Itse laitan suuhuni vuorokaudessa 1000-1500 kcal riippuen siitä, mitä olen päivän aikana tehnyt. Enkä ole kuollut vaikka en koko ajan ruokalautasen kanssa hengailekaan.

Hieman taisi mennä otsikosta ohi koko kirjoitus, mutta ehkä kuitenkin melko tärkeää asiaa.

Minä lähden nyt ottamaan ilon irti arkiliikunnasta kävelemällä paikasta a paikkaan b ja sieltä takaisin paikkaan a. Ja koitan sitten internetin avustuksella jostain kiinan kaupasta löytää itselleni sopivan kokoisia treenivaatteita, että pääsen taas aloittamaan treenauksen koska olen sen ansainnut!

 

 

FacebookTwitter